Wat is een makelaar?

Wat is een makelaar?

Een makelaar is een persoon die tegen een vergoeding namens iemand anders producten of beleggingsvehikels koopt of verkoopt. Makelaars zijn actief in veel sectoren, waaronder de financiële markten, onroerend goed, grondstoffen en zelfs kunst en antiek. Ze kunnen worden ingezet door bedrijven die gespecialiseerd zijn in hun branche en daarvoor een vergunning hebben. Makelaars kunnen ook onafhankelijke contractanten zijn.

Effectenmakelaars werken op handelsbeurzen zoals de New York Stock Exchange of Nasdaq. Ze verbinden kopers en verkopers, leggen regels en voorschriften op en houden vraag en aanbod in de gaten makelaars utrecht huren. Deze professionals worden gereguleerd door de Securities and Exchange Commission. Het kunnen full-service makelaars zijn die beleggingsadvies aanbieden en hogere kosten in rekening brengen, of kortingsmakelaars die geen adviesdiensten verlenen, maar beleggers tegen lagere kosten toegang geven tot onderzoeksinstrumenten.

Makelaars in onroerend goed kunnen een substantieel inkomen verdienen door onroerend goed te koop aan te bieden en te adverteren, onroerend goed aan potentiële kopers te tonen en hun klanten te adviseren over aanbiedingen, voorzieningen en aanverwante zaken. Ook kunnen zij klanten adviseren over de marktwaarde van vastgoed. Makelaars kunnen niet tegelijkertijd een koper en een verkoper vertegenwoordigen, omdat er sprake is van belangenverstrengeling.

Datamakelaars of informatiemakelaars zijn verantwoordelijk voor het verzamelen en verkopen van informatie over mensen. Ze verzamelen meestal grote hoeveelheden persoonlijke informatie en verkopen deze vervolgens aan bedrijven die deze voor marketingdoeleinden gebruiken. Verzekeringsmakelaars of verzekeringsagenten kunnen verzekeringen ter compensatie verkopen, aanvragen of erover onderhandelen. De exacte diensten die zij leveren en welke kosten zij in rekening brengen, worden gedetailleerd beschreven in hun rekeningovereenkomst, hun relatieoverzicht en voor degenen die beleggingsaanbevelingen geven, hun Regulation Best Interest Disclosures.

Meer info over dit artikel: https://www.visiemakelaardij.nl/